Vainun vuosi 2018

Vuosi 2019 on jo hyvässä vauhdissa, mutta palataan blogissa vielä hetkeksi pohtimaan viime vuoden karkuritapauksia. Vainulla oli vuoden 2018 aikana neuvottavana 230 karkuritapausta, joista 46 % oli koiria, 51 % kissoja ja loput enimmäkseen kilpikonnia. Tähän lukuun on laskettu sellaiset tapaukset, jotka ovat olleet Vainulla koordinoitavana eli karkurin omistajaa on meiltä aktiivisesti neuvottu. Puhelin toki soi vielä useammin, sillä epätoivon hetkellä jotkut soittavat useaankin eri etsijäkoirayhdistykseen. Vainun tapauksiksi on laskettu vain ne, jotka myös jäivät meidän neuvontaamme.

 

Moni soittaa meille ensisijaisesti siksi, että saisi paikalle pikaisesti eläinetsijäkoiran. Välillä Facebook-ryhmissä jopa törmää pohdintoihin siitä, ettei nyt vielä viitsi soittaa etsijäkoirille, kun ei koiraa heti tarvita. Tämä on meidän näkökulmastamme nurinkurinen ajatus, koska meillä toiveena on, että karkurin omistaja soittaisi mahdollisimman pian eläimen karkaamisen jälkeen. Tällöin pääsisimme neuvomaan karkurin omistajaa heti ensimetreiltä lähtien, sillä aika harva hätääntynyt omistaja osaa intuitionsa johdattamana etsiä karkuria kovin järkevin tavoin. Vainussa on iso joukko kokeneita etsintäkoordinaattoreita, jotka osaavat antaa tapauskohtaisia hyväksi todettuja etsintäohjeita tilanteeseen kuin tilanteeseen.

 

Lopulta vuonna 2018 vain 16 prosentissa tapauksista paikalla kävi etsijäkoira. Toisaalta joissain vaikeissa tapauksissa koirakko tai jopa useampi eri koirakko kävi etsimässä samaa karkuria. Koirakkotarvetta Vainussa pohditaan aina tapauskohtaisesti, joten siitä, onko joku toinen karkuri saanut etsijäkoiran avuksi, ei voi suoraan päätellä, mikä on ratkaisu jonkun toisen karkuritapauksen suhteen. On tapauksia, kuten esimerkiksi pikkupennut tai loukkaantuneiksi epäillyt karkulaiset, joissa koirakko yritetään lähettää paikalle niin pian kuin mahdollista. Toisaalta huomattava osa tapauksista on sellaisia, ettei ole edes järkevää tuoda etsijäkoiraa paikalle välittömästi karkaamisen jälkeen.

 

Koirakarkureiden kaikenkarvaiseen joukkoon mahtuu kaikkea chihuahuasta huskyyn ja ikähaitari ulottuu pennusta kuuroon ja sokeaan vanhukseen. Kaiken kaikkiaan 93 % vuoden 2018 koirakarkureista löydettiin. Koirakarkureista yli neljännes, 28 %, on rescuetaustaisia. Tyypillinen rescuekarkuri on päässyt karkuteille melko pian uuteen kotiinsa muuton jälkeen eikä vielä täysin luota omistajaansa. Tästä syystä rescuetapaukset ovat usein haastavia. Vainulla on onneksi useita rescuekoirakokeneita koordinaattoreita, jotka seuraavat etsintää tiiviisti ja ovat kaikissa käänteissä omistajan tukena. Vainulla on myös muutamia isollekin koiralle sopivia loukkuja, joita säännöllisesti hyödynnetään varsinkin rescuekarkureiden kiinniotossa.  Vuoden 2018 rescuetaustaisista koirakarkureista löydettiin kaikki, mutta kaksi valitettavasti menehtyneenä.

 

Kissakarkureista löydettiin 89 %, mikä on hieno parannus vuoteen 2017 verrattuna, jolloin neuvonnassamme olleista karkurikissoista löytyi 80 %. Olemme aktiivisesti kehittäneet osaamistamme kissakarkuritapausten hoidossa ja iloksemme se näkyy suoraan myös kotiutumisprosentissa. Vainulla on muutama erityisesti kissojen etsintään vihkiytynyt etsintäkoordinaattori sen lisäksi, että luonnollisesti kaikki etsintäkoordinaattorimme hoitavat kissatapauksia – olihan kuitenkin kissakarkurit suurin lajiryhmämme vuonna 2018! Mikäli karkumatka pitkittyy, on etenkin sisäkissojen kohdalla usein loukku tarpeen karkurin kiinniottamiseksi. Kauttamme onkin erityisesti Uudenmaan alueella mahdollista lainata kissoille sopivia loukkuja ja muuallakin maassa osaamme vähintään opastaa, mistä sopivaa loukkua voisi kysellä lainaan.

 

 

Ilmojen lämmetessä, valoisuuden lisääntyessä ja lomakauden alkaessa myös karkurimäärät lähtevät tyypillisesti kasvuun. Kesäkausi näkyy etenkin kissojen kohdalla karkaustilastoissa voimakkaana piikkinä, kun taas koirakarkurit jakaantuvat tasaisemmin kaikille vuodenajoille.

 

Toivomme, että mahdollisimman harva lemmikki karkaisi, mutta mikäli niin epäonnisesti käy, Vainun päivystys neuvoo numerossa 041 8059423 myös vuonna 2019!

 

Outi Koivistoinen
etsintäkoordinaattori, Vainun varapuheenjohtaja

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *