Toimintaohjeet

Pysy rauhallisena. Soita Vainun neuvontanumeroon 041 805 9423 räätälöityjen ohjeiden saamiseksi.

Tärkeää on, että ilmoitat karkurista heti mahdollisimman laajasti näköhavaintojen saamiseksi. Ilmoitukseen on hyvä laittaa valokuva tai tarkka kuvaus koiran ulkonäöstä ja omat yhteystietosi. Ilmoitukseen ei kannata laittaa eläimen nimeä tai tarkkoja tietoja katoamispaikasta tai näköhavainnoista. Näin vältät tilanteen, jossa säikähtänyttä eläintä jahdataan ja huudellaan. Ilmoita kadonneesta ainakin seuraaviin paikkoihin:

  • Oman ja naapurikuntien löytöeläintalot
  • Kunnan eläinlääkäri
  • Internetissä www.karkurit.fi
  • Facebookissa eri ryhmät, esim. Karkurit, Kadonneet ja löytyneet eläimet, alueelliset karkuriryhmät, kaupunki- ja kaupunginosaryhmät
  • Jaa tulostettua ilmoitusta laajasti, esim. lyhtypylväisiin, bussipysäkeille, kauppojen ilmoitustauluille
  • Haja-asutusalueella jaa myös postilaatikoihin ja käy kertomassa karkurista suoraan taloihin (erityisesti tallit, maatilat)
  • Ole yhteydessä myös paikallisiin metsästysseuroihin – he saattavat tehdä karkurista havaintoja, tai karkuri saattaa päätyä kettu- tai supiloukkuun.

Ota talteen koiran hajua siltä varalta, että eläinetsijäkoiraa tarvitaan kadonneen jäljittämiseen. Lähtöhajuksi sopii esimerkiksi lemmikin takki, kaulapanta, lelu tai karvatuppo. Säilö hajut puhtaaseen lasipurkkiin tai pieneen suljettuun muovipussiin.

Jätä katoamispaikalle ruokaa ja tuttua hajua, esimerkiksi karkurin peti tai oma vaatteesi.

Tee hajujälkiä eri ilmansuunnista katoamispaikalta kotiin tai valitsemallesi ruokintapaikalle.

Hajujälkiä tehdään laahaamalla maata pitkin sukkahousua, jossa on esimerkiksi tonnikalaa tai kissan märkäruokaa. Kunkin jäljen tulisi olla noin kilometrin pituinen ja mahdollisimman kohtisuora. Usein karkuri osaa suunnistaa hajujälkiä pitkin kotiin, ruokintapaikalle tai loukulle.

Mikäli saat näköyhteyden karkuriin, rauhoita tilanne ja pyri houkuttelemaan se luoksesi äänellä, leikkimällä tai herkuilla. Voit myös mennä kyykkyyn tai maahan makaamaan. Karkurin mielentila on aina karkumatkalla hyvin erilainen kuin kotioloissa. Karkurin perään ei siksi kannata juosta tai sen perään huudella. Älä siis säikähdä, vaikka ensin tuntuisi, ettei karkuri tunnista sinua.

Jos karkuri tuntuu villiintyneeltä, voi loukulla kiinniottaminen olla ainoa vaihtoehto. Isojakin loukkuja on lainattavissa eri yhdistyksiltä. Kysy ohjeita loukuttamiseen neuvontanumerostamme.

Vaikka ihmisten auttamisen halu on usein suuri eläimen ollessa kadoksissa, eläinten etsinnässä isot etsintäpartiot eivät ole hyödyksi kuten ihmisten etsinnässä. Suuret etsintäjoukot pelottavat karkureita ja saattavat ajaa ne kauemmas alueille, jotka ne kokevat rauhallisiksi, tai jopa vaaratilanteisiin, kuten auton tai junan alle, jos ne säikähtävät isoa ihmisjoukkoa.

Kysy neuvontapuhelimesta, omalta etsijäkoirakolta tai etsintäkoordinaattorilta aina lisäohjeita epäselvissä tilanteissa.