Freyjan huima selviytymistarina

Etenkin nyt kesäkaudella kissojen putoamistapauksia sattuu valitettavan usein, kun niiden kiinnostus ulkoilmaa ja luonnon houkutuksia kohtaan on suurta. 23.5.2023 päivystyspuhelimeemme tuli puhelu egyptinmau Freyjasta, joka oli Vantaalla pudonnut kerrostalon seitsemännen kerroksen parvekkeelta. Etenkin kesäkaudella putoamistapauksia sattuu valitettavan usein, kun kissojen kiinnostus ulkoilmaa ja luonnon houkutuksia kohtaan on suurta. Putoamiskorkeudesta ja putoamispaikan alustasta riippuen putoamiseen liittyy aina jonkinasteinen loukkaantumisriski. Koska Freyja oli pudonnut aivan poikkeuksellisen korkealta, oli loukkaantumisen vaara erityisen suuri. Päivystäjämme antoi ensihätään neuvoksi tavalliset kissakarkurin etsintäohjeet eli karkurin rauhallisen etsinnän lähialueen piilopaikoista, katoamisilmoitusten jakamisen lähiympäristöön, facebook-ryhmissä tiedottamisen sekä alueen löytölään soittamisen ja karkuria houkuttelevien hajujälkien vetämisen lähimaastoon.

Useimmissa tapauksissa karkurit saadaan jo onnellisesti kotiutettua näillä keinoilla, mutta koska kyseessä oli suuren loukkaantumisriskin vuoksi hätätapaukseksi katsottava tilanne, lähdettiin paikalle heti etsimään myös koirakkoa. Vainun koirakko Saila ja Siiri pääsivätkin paikalle jo saman päivän iltana ja Siiri ilmaisi karkurin läheiseen metsikköön, aivan kotioven läheisyyteen. Vainun koordinaattori, Tea, toi paikalle myös loukun ja kissan omistajaa neuvottiin vetämään hajujälkiä talon viereen viritetystä loukusta metsikköä kohti. Erityisesti koska oli jo kesäkelit ja ilmat lämpimät, kehoitimme omistajaa varautumaan useammankin päivän odotukseen.

Ensimmäinen yö kuluikin ilman, että karkurista kuului mitään. Iloiseksi yllätykseksi loukkuvahdista kuitenkin tuli hälytys jo toisena yönä. Omistaja lähti välittömästi loukulle ja jo kerrostalon alaovelle kantautui loukun suunnasta surkea maukuna. Freyja oli loukussa! Kissa vaikutti päällisin puolin olevan kunnossa. Se oli hieman likainen ja hyvin nälkäinen. Koska kaikki vammat eivät kuitenkaan aina näy päällepäin, vei omistaja Freyjan heti seuraavana päivänä lääkärin tarkastukseen. Freyjalla oli käynyt erityisen hyvä tuuri eikä eläinlääkärikään löytänyt muita vammoja kuin pintanaarmuja ja murtuneen hampaan.

Tässä uskomattomassa selviytymistarinassa auttoi varmasti se, että talon vieressä kasvanut puu oli mahdollisesti hidastanut putoamista ja alla oleva nurmikko oli pehmentänyt laskeutumista. Parvekkeen huolellinen verkotus on nyt työn alla, jotta jatkossa parvekkeelle livahtaminen ei johda tällaisiin hurjiin seikkailuihin, vaan että Freyja omistajineen voi turvallisesti ja huolettomin mielin nauttia kesäpäivistä.

Freyja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *