Paukkuarka koira ja uusivuosi

Paukkuarka koira, mikä se on? Näin minäkin kysyin ennen omaa koiraani Bellaa. Jos ei ole ollut tekemisissä paukkuaran koiran kanssa, on hankala hahmottaa, millaisesta ongelmasta on kysymys. Toinen yleistys mitä kuulee varsin usein on, että paukettahan on vain pari päivää ja koira kyllä sen kestää. Olisipa näin. Paukkuarkojen koirien omistajat tietävät, että ilotulitteiden lisäksi ukkonen, auton pakoputken pamahdus tai vaikkapa lumiauran kolina voi aiheuttaa pelkoreaktion.

 

Koirani Bellan, joka nyt on seitsemän vuotta, paukkuarkuus on pahentunut iän myötä. Mutta edistystäkin on tullut. Asumme Helsingissä veden äärellä, joten Puolustusvoimien ammunnat Santahaminassa kuuluvat meille hyvin. Parin vuoden ajan olemme aina ammuntojen koittaessa menneet Bellan kanssa rannalle istuskelemaan ja kananugetteja syömään. Aluksi se oli hyvin vaikeaa. Suuri edistys tapahtui viime syksynä, kun ensimmäisen laukauksen kuuluessa koira rupesi katselemaan toiveikkaana rannalle kohti vakionugetin syöntipaikkaamme. Se oli suuri askel meidän tiimille.

 

Uusi vuosi on haasteellinen aika paukkuaran koiran kanssa. Viime vuosina markkinoille on alkanut tulla erilaisia tuotteita, joita kannattaa kokeilla. On painepaitoja (Thundershirt), reseptilääkkeitä ja luontaistuotevalmisteita (esim. Calmex, Zylkene, Serene UM, Adaptil). Meillä on todettu ainoaksi toimivaksi rauhoitteeksi Sileo-geeli. Se on reseptivalmiste, jota käytämme myös tänä uutena vuonna. Jos uusivuosi on koiralle haastava, rohkaisenkin kokeilemaan markkinoilla olevia eri vaihtoehtoja. Koirat ova yksilöitä. Esimerkiksi ystäväni koiralle luontaistuotevalmisteet toimivat erinomaisesti, kun Bella taas ei hyötynyt niistä.

 

Raketit näkyvät myös uudenvuoden karkkaamistilastoissa. Paukkuaran koiran kanssa kannattaa käyttää välipäivät ja muutama päivä uudenvuoden jälkeenkin tuplataluttimia. Hyvät valjaat, joista koira ei pääse kiemurtelemaan pois, ovat ehdottomat. Valjaisiin voi lisätä niin sanotun jarruosa, joka estää koiraa luikertelemasta valjaista pois. Taluttimista toinen kannattaa laittaa napakkaan kaulapantaan ja toinen valjaisiin. Ulkoiluttajan kannattaa sitoa toinen talutin vyötärölle ja pitää vain toista kädessä. Näin koira ei pääse karkuun, jos vahingossa kädessä oleva talutin putoaa. Karvoja kannattaa laittaa useampaan minigrippussiin. Näin koiran karatessa eläinetsijäkoiralle on tarjolla tuore haju karkurista.

 

Perusvinkit aattoillan viettoon ovat ne tutut, eli ei oteta koiraa mukaan katsomaan raketteja, laitetaan musiikkia kotona päälle ja verhot vedetään ikkunoiden eteen sekä hoidetaan ulkoilut hyvissä ajoin ennen juhlinnan alkamista. Nämä pätevät kaikkiin koiriin. Jos kuitenkin vahinko ja koira tai kissaa karkaa, päivystää Vainun neuvontanumero (p. 041 805 9423) koko uudenvuoden yön.

 

Toivottamme Bellan eli Pikkuneiti B:n kanssa kaikille karvakuonoille ja heidän omistajilleen pelotonta vuodenvaihdetta!

 

Jenni Kraft
etsintäkoordinaattori

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *