Oma lemmikki on rakas

Oma lemmikki on rakas

 

Haluamme huolehtia rakkaistamme, pitää heidät turvassa. Mitä jos lemmikki katoaa?

 

Tarinoilla on erilaisia loppuja. Moni tarina päättyy onnellisesti lemmikin palatessa kotiin hetken seikkailun jälkeen, ja joskus paluu voi tapahtua pitkänkin retken jälkeen. Kaikki eivät kuitenkaan palaa. Yksi asia kuitenkin yhdistää näitä tarinoita – omistajan loputon huoli siihen asti, kunnes lemmikki tuhisee taas turvallisesti kotona. Kuka auttaa, kun lemmikki katoaa?

 

Vainu Eläinetsijäkoirat ry perustettiin huhtikuussa 2017. Vainun perusti pieni joukko Etsijäkoiraliitto ry:n entisiä kouluttajia, jotka jakoivat yhteisen näkemyksen eläinetsinnän merkityksestä ja koirien kouluttamisesta. Ajatus oli lähteä liikeelle pienestä, tehdä yhteistyötä olemassa olevien yhdistysten kanssa ja kasvaa pikkuhiljaa, kun Vainu saa tunnettuutta toimintansa kautta. Toisin kuitenkin kävi. Alle kuukaudessa jäsenmäärä on kasvanut lähes sataan aktiiviseen jäseneen, jotka omien koiriensa koulutuksen lisäksi osallistuvat Vainun kehittämiseen ja mahdollisuuksien mukaan yhdistyksen toiminnan pyörittämiseen.

 

Valmiita koirakoita Vainulla on tällä hetkellä Pääkaupunkiseudulla, Keski-Uudellamaalla, Orimattilassa ja Kymenlaaksossa. Vainussa on lähes kolmekymmentä kouluttajaa, jotka toimivat samoilla alueilla.

Vainu on laadukasta asiantuntijatietoa hyödyntävä yhdistys, joka panostaa erityisesti koirien ja niiden ohjaajien koulutukseen. Käytämme koulutuksessamme uusinta tietoa koirien hajutyöskentelystä ja koirien oppimisesta. Vainussa panostamme myös ohjaajien koulutukseen, jolloin voimme varmistua siitä, että koirakko kokonaisuutena osaa toimia parhaalla mahdollisella tavalla tosietsinnöissä paineen alla.

 

Ohjaajan täytyy osata lukea koiraansa ja tulkita mahdollisimman hyvin sen toimintaa. Vainulla onkin käytössä koirien hajutyöskentelyn ammattilaisia niin yksityiseltä kuin viranomaissektoriltakin, ja se pyrkii hyödyntämään uusinta tietoa eläinten oppimisesta, kouluttamisesta ja hajutyöskentelystä mahdollisimman tehokkaasti. Yhdistyksen koulutusvastaava huolehtii koulutusjärjestelmän toimivuudesta ja laadusta.

 

Moni karkulainen saadaan kotiutettua oikeilla ohjeilla. Tästä johtuen meillä toimii myös neuvontapuhelin (puh. 041 8059423), johon voi soittaa lemmikin kadottua. Neuvontapuhelimeen vastaava päivystäjä neuvoo omistajaa toimimaan oikein ja samalla arvioi koirakon mahdollista tarvetta. Päivystäjän ja koirakkojen lisäksi karkurin omistajan tukena ovat etsintäkoordinaattorit, jotka auttavat omistajaa koiran kotiin saamisessa esimerkiksi neuvomalla ja koordinoimalla tarvittaessa koirakon käyttöä. Tällöin etsijäkoiran ohjaaja voi keskittyä puhtaasti koiransa työskentelyyn.

 

Vainulaisia yhdistää halu auttaa, sillä teemme kaikki tätä vapaaehtoistyönä. Järjestimme ensimmäisenä tapahtumanamme 6. kesäkuuta Vainu Match Shown. Tapahtumassa oli paljon ohjelmaa, runsaasti osallistujia ja aurinkoisen rento tunnelma. Kiitos kaikille osallistuneille!

 

Tapaamisiin!

 

Nina Jankola-Väntär
Vainun puheenjohtaja

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *