10 vinkkiä turvalliseen uudenvuoden viettoon lemmikin kanssa

Uudenvuoden riennoissa karkaa koiria enemmän kuin minkään muun vastaavan lyhyen ajanjakson aikana. Aiemmin räiskettä säikkymätönkin koira voi säikähtää ja paeta paniikissa, tai ulko-ovi voi vahingossa jäädä auki ja koira tai kissa luikahtaa karkuun. Koiriin verrattuna muita lemmikkieläimiä karkaa uutena vuotena verrattain vähän, mitä selittänee se, ettei muita eläimiä juuri ole tarpeen lenkittää uudenvuoden aikana. Silti monet niistä pelkäävät ilotulitteiden räiskettä vastaavasti kuin koiratkin. Tässä vinkkilista siihen, miten karkaamiset saa ehkäistyä ja lemmikin oloa helpotettua ilotulitusten ajan.

  1. Älä missään tapauksessa mene katsomaan ilotulitusta lemmikkisi kanssa! Vaikka koira ei olisi aiemmin pelännyt pauketta, voi se säikähtää sitä koska tahansa ja pelätä sen jälkeen kovia ääniä aina.
  2. Älä myöskään jätä lemmikkiä yksin ilotulitusten aikana. Ihmisseura tuo eläinystävällesi turvaa ja helpottaa pelkoja pahimman paukkeen aikana.
  3. Jos mahdollista, lähde uudenvuoden aatoksi paikkaan, jossa ilotulituksia ei kuulu, esimerkiksi mökille tai äänieristettyyn lentokenttähotelliin.
  4. Varmista ulkoillessa, että koiran varusteet ovat ehjät ja tukevat. Käytä varsinkin paukkuaralla koiralla tuplavarustusta, jossa on hihna kiinni sekä pannassa että valjaissa. Tarvittaessa kiinnitä hihna talutusvyöhön, niin se ei lipeä kädestäsi, jos koira säikähtää ja rynnii pakoon. Pantaan voit hankkia myös GPS-paikantimen, esimerkiksi Tractive tai Yepzon, siltä varalta, että lemmikki kuitenkin varotoimista huolimatta pääsee karkuun.
  5. Ulkoiluta koira ajoissa päivällä kunnolla. Käy tekemässä pitkä metsälenkki alueella, jossa ei räiskettä kuulu. Tee pissatuslenkki ennen kello 18:ta ja seuraavan kerran vasta kello 2 jälkeen, jolloin räiskiminen on lähes loppunut.
  6. Pidä sisätiloissa radio tai tv sekä valot päällä ja vedä verhot kiinni.
  7. Tee lemmikille turvapaikka, johon se voi halutessaan piiloutua. Moni koira tai kissa haluaa hakeutua esimerkiksi vaatekomeroon tai saunaan pahimman paukkeen ajaksi.
  8. Jos koira ei pelkää niin paljon, että syöminen onnistuu, anna sille esimerkiksi iso luu tai koiranmakkaralla täytetty ja pakastettu Kong-lelu järsittäväksi. Muille lemmikkieläimille voi antaa vastaavasti niille sopivia aktivointiherkkuja.
  9. Thundershirt- eli painepaita rauhoittaa monia koiria ja kissoja. Myös rauhoittavista feromoneista kuten Adaptil tai Feliway tai luontaistuotteista voi saada apua, esim. Serene UM, Calmex, Zylkène, valeriaana ja Pet Remedy. Tutustu tuotteisiin jo hyvissä ajoin ennen uudenvuoden aattoa, sillä vaikutukset ovat yksilöllisiä ja monissa tuotteissa on tarpeellista totuttaa lemmikki niihin ensin normaaliolosuhteissa.
  10. Eläinlääkärit määräävät reseptillä rauhoittavia lääkkeitä, joilla voi auttaa pahimmin pelkääviä lemmikkejä.

Ota lemmikistä talteen karvoja varmuuden vuoksi ennen uuttavuotta. Karvat voi sulkea esimerkiksi puhtaaseen minigrip-pussiin tai lasipurkkiin. Jos vahinko käy ja koira pääsee karkuun, on puhdas hajulähde tärkeä apu etsijäkoiran käytössä.

Vainu Eläinetsijäkoirien neuvontapuhelin päivystää uutenavuotena vuorokauden ympäri! Älä epäröi soittaa ja pyytää neuvoja, jos lemmikkisi pääsee karkuteille. Tallenna neuvontanumero puhelimeesi jo valmiiksi:

puh. 041 8059423

Rauhallista uuttavuotta toivottaa Vainu Eläinetsijäkoirat!

Teksti: Laura Uotila ja Outi Koivistoinen, kuva Salla Lyytinen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *