10 vinkkiä turvalliseen uudenvuoden viettoon koiran kanssa

Uudenvuoden riennoissa karkaa perinteisesti koiria enemmän kuin milloinkaan muulloin. Aiemmin räiskettä säikkymätön koira voi säikähtää ja paeta paniikissa, tai ulko-ovi voi vahingossa jäädä auki ja koira luikahtaa karkuun. Tässä vinkkilista siihen, miten karkaamiset saa ehkäistyä ja koiran oloa helpotettua ilotulitusten ajan.

 

1. Jos mahdollista, lähde uudenvuoden aatoksi paikkaan, jossa ilotulituksia ei kuulu, esimerkiksi mökille tai äänieristettyyn lentokenttähotelliin.

 

2. Varmista ulkoillessa, että koiran varusteet ovat ehjät ja tukevat. Käytä varsinkin paukkuaralla koiralla tuplavarustusta, jossa on hihna kiinni sekä pannassa että valjaissa. Tarvittaessa kiinnitä hihna talutusvyöhön, niin se ei lipeä kädestäsi, jos koira säikähtää ja rynnii pakoon.

 

3. Ulkoiluta koira ajoissa päivällä kunnolla. Käy tekemässä pitkä metsälenkki alueella, jossa ei räiskettä kuulu. Tee pissatuslenkki ennen kello 18:ta ja seuraavan kerran vasta kello 2 jälkeen, jolloin räiskiminen on lähes loppunut.

 

4. Pidä sisätiloissa radio tai tv sekä valot päällä ja vedä verhot kiinni.

 

5. Tee koiralle turvapaikka, johon se voi halutessaan piiloutua. Moni koira haluaa hakeutua esimerkiksi vaatekomeroon tai saunaan pahimman paukkeen ajaksi.

 

6. Jos koira ei pelkää niin paljon, että syöminen onnistuu, anna sille esimerkiksi iso luu tai koiranmakkaralla täytetty ja pakastettu Kong-lelu järsittäväksi.

 

7. Thundershirt- eli painepaita rauhoittaa monia koiria. Myös rauhoittavista luontaistuotteista voi saada apua, esim. Serene UM, Calmex, valeriaana ja Pet Remedy.

 

8. Eläinlääkärit määräävät reseptillä rauhoittavia lääkkeitä, joilla voi auttaa pahimmin pelkääviä koiria.

 

9. Älä missään tapauksessa mene katsomaan ilotulitusta koirasi kanssa! Vaikka koira ei olisi aiemmin pelännyt pauketta, voi se säikähtää sitä koska tahansa ja pelätä sen jälkeen kovia ääniä aina.

 

10. Älä myöskään jätä koiraa yksin ilotulitusten aikana. Ihmisseura tuo koiraystävällesi turvaa ja helpottaa pelkoja pahimman paukkeen aikana.

 

Ota koirasta talteen karvoja varmuuden vuoksi ennen uuttavuotta. Karvat voi sulkea esimerkiksi puhtaaseen minigrip-pussiin tai lasipurkkiin. Jos vahinko käy ja koira pääsee karkuun, on puhdas hajulähde tärkeä apu etsijäkoiran käytössä.

 

Vainu Eläinetsijäkoirien neuvontapuhelin päivystää uutenavuotena vuorokauden ympäri! Älä epäröi soittaa ja pyytää neuvoja, jos koirasi pääsee karkuteille. Tallenna neuvontanumero puhelimeesi jo valmiiksi:

 

041 8059423

 

Rauhallista uuttavuotta toivottaa Vainu Eläinetsijäkoirat!

 

Teksti: Laura Uotila, kuva Salla Lyytinen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *